memoriu de activitate

Cuvinte duhovnicești Octombrie 10, 2013

În ziua de 3 martie 2008 am fost hirotonit preot pe seama parohiei Baratca, de către P.S. Calinic Botoșăneanul în biserica „Sfinții Voievozi”, com. Dochia, jud. Neamț, cu ocazia unei slujbe misionare (sfințirea catapetesmei).

Pe data de 1 mai 2008 am fost instalat ca paroh de Părintele Protopop Ailincăi Dumitru, și de atunci îmi îndeplinesc îndatoririle mele de păstor după cum urmează:

 

1.      Activitatea liturgică și administrativă:

În fiecare duminică și sărbătoare am oficiat Sfânta Liturghie (cu Utrenie si Acatist), și când a fost cazul și alte slujbe religioase (înmormântări si cununii)

Deși parohia are doar 20 case cu 50 de enoriași și participarea la slujbe este minimă, am făcut și fac rânduiala complet, după tipic.

Totodată, mai săvîrșesc Taina Sfântului Maslu, cu precădere vinerea si in post; spovedesc pe cei doritori și țin de obicei o mică cateheză. În cele patru posturi, am spovedit, am împărtășit și am vizitat fiecare familie, îndemnând pe fiecare la o viață creștină autentică.

Din punct de vedere administrativ:

-         am întocmit inventarul parohiei și al bisericii pe care l-am depus din vreme la protopopiat;

-         țin la zi gestiunea parohiei: plata salariului, respectiv impozite, C.A.S.-uri, sănătate și somaj aferente fiecărei luni în parte;

-         pe data de 12 septembrie 2008 domnul revizor a facut primul control financiar contabil.

Deși parohia Baratca are resurse materiale din cele mai mici, m-am străduit să plătesc toate datoriile, după principiul „nimănui să nu fiți datori” și voi incerca sa fiu permanent cu acte la zi.

 

 

2. Activitatea cultural-misionară:

- la fiecare slujbă țin o predică sau o cateheză după un plan. Folosesc Sfânta Scriptură, cărți de predici, Cazania, etc.;

- pentru puținii credincioși, la pangarul improvizat am la vânzare sau gratuit diferite cărți și reviste religioase.

 

3. Activitatea economică:

- la o parohie de acest grad „economia” este foarte slabă, singurul venit provenind din vânzarea de lumânări (5 kg în trei luni);

- parohia nu are teren agricol și nici alte venituri.

 

4. Activitatea  social-caritativă:

 

- din cele ce agonisesc, 4-5 persoane asteaptă de la mine chiar și un ban pentru pâine (pe care și eu trebuie să o cumpăr).

 

5. Construcții bisericești:

 

Parohia are biserica în construcție, piatra de temelie fiind pusă în anul 1999 (moment la care am participat și eu, atunci elev în clasa 7-a).

Până în prezent la biserică s-au făcut lucrări de constructie si pictura. În perspectivă ne propunem: finalizarea picturii, mobilier, casa parohială, casa socială si 50 m gard.

Am înteles și sunt conștient că preoția este deosebită și presupune mult efort, malta dragoste si daruire. Sfantul Ioan de Kronstadt in cartea „Catre pastorii duhovnicesti” spune insa ca preotul trebuie sa se ocupe doar de cele duhovnicesti, iar celelalte (lumesti) trebuie lasate in grija preotesei. Chiar si in rugaciunile de la hirotonie pe care le citeste arhireul nu se spune nimic de activitatea admnistrativa si gospodareasca a preotului ci doar pomeneste de propovaduirea Evangheliei imparatiei lui Dumnezeu, lucrarea cuvantului cu sfintenie, aducerea de daruri si jertfe duhovnicesti si savarsirea Sfintelor Taine.  

Insa cu toate acestea preotul trebuie sa fie totul intru toate, mai ales in contextul istoric, politic si social in care traim astazi, iar parintele Arsenie Boca spune in acest sens ca, cine isi pleaca genunchii inaintea lui Dumnezeu, oricand poate sta drept inaintea oamneilor.

Multumesc in fiecare zi Bunului Dumnezeu pentru darul preotiei si ma rog Maicii Domnului si sfintilor pentru familia si pastoritii mei.