Istoricul Parohiei Baratca

Istorie Ianuarie 12, 2013

Satul Baratca este unul dintre cele unsprezece sate ale comunei Bârgăuani, situată în partea centrală a județului Neamț. Așezarea, deși este bine amplasată pe șoseaua națională ce leagă orașele Piatra Neamț de Roman, este slab dezvoltată din punct de vedere demografic. Aici locuiesc doar 50 de locuitori, majoritatea fiind ortodocși.

Nici în decursul timpului satul nu a cunoscut o perioadă mai prosperă. Astfel, la sfârșitul secolului al XIX- lea, Baratca era un loc izolat, în comuna Bârgăuani, aici fiind vreo trei case, mai mult “niște hambare pentru păstratul grânelor”.

În ceea ce privește biserica, la alegerea dimensiunilor edificiului s-a ținut cont atât de dezvoltarea în viitor a activității parohiale, căt și de creșterea în plan demografic a zonei. De asemenea, compartimentarea interioară a locașului de cult a urmărit ca procesul liturgic să se desfășoare în condiții optime.

Clădirea s-a prevăzut a se realiza din zidărie de cărămidă și arce de beton armat, iar acoperișul este din lemn, de tip șarpantă, cu învelitoare din tablă.

Biserica are o lungime totală de 17m, și cuprinde de la vest la est următoarele compartimentări: pridvor, pronaos, naos și altar.

  • Pridvorul  ce are dimensiunile 2.5 X 2.5m;
  • Nartexul (pronaosul) cu dimensiunile de 4.15 X 7m;
  • Naosul de 7 X 7m cu acoperiș tip boltă cilindrică, supralărgit de două abside laterale de 1,5 m în diametru, pe care este susținută bolta;
  • Sfantul Altar in formă de absida semicirculară ce acoperă o suprafață de circa 23 m2, având în partea de nord proscomidarul și la sud diaconiconul, pe unde se realizează accesul în biserică și totodată servește ca evacuare în caz de incendiu.

Edificiul este prevăzut cu o turlă centrală deasupra naosului, care ține loc de clopotniță, și o turlă secundară, deasupra Sfântului Altar. Înălțimea la cornișă este de 12,6 m.

Punerea pietrei de temelie a avut loc în anul 1998, turnarea fundației s-a făcut în primăvara anului următor, dat ridicarea propriu-zisă a construcției s-a realizat în anul 2004, iar acoperișul în anul 2007. Au urmat lucrări de tencuire și zugrăvire a exteriorului bisericii în anul 2008 și finisaje interioare cu euro glet. La un an după aceste lucrări a fost instalată catapeteasma din stejat sculptat, ea fiind realizată de familia Loghin din localitatea Lunca, comuna Vânători, județul Neamț. Tot acum au fost lucrate și două iconostase-pupitru. De asemenea a fost confecționată scara si balustrada din lemn masiv, care face accesul in cafas, de către meșteri din comuna Ruginoasa-Neamț.

Întreaga concepție arhitecturală aparține maestrului arhitect Bogdan Negoiță din Iași.

În prezent se efectuează lucrări de pictură murală bizantină în ulei.